Lär dig Sökmotoroptimering med vår SEO-guide
Lär dig Sökmotoroptimering med vår SEO-guide
Här kan du lära dig mer om sökmotoroptimering (SEO) och få aktuella SEO-tips för 2022!
I denna SEO-guiden får du bl.a.;
- Vad som bör ingå i en sökordsstrategi
- Tips på On-page SEO
- Hur sökintention påverkar
- Råd till din länkstrategi
- Teknisk SEO som du ha koll på
- Att tänka på när du ska anlita en SEO-konsult
- Viktiga nyckeltal
Scrolla ner och lär dig mer om SEO om du vill förbättra ditt SEO-arbete!
INNEHÅLL I SEO-GUIDEN:
Introduktion SEO
I denna del går vi igenom grunderna till frågorna vad sökmotoroptimering är och varför du bör arbeta med denna strategi.
Vad är sökmotoroptimering?
Sökmotoroptimering för Google är en strategi för att få besökare (gratis) till din webbplats. För att lyckas behöver du förenklat anpassa innehållet så att de sökande på Google får svar på sina frågor och behov efter att de har sökt eller besökt din webbplats.
I Sveriges görs det över 50 miljoner sökningar på Google dagligen samtidigt tillkommer det 10.000-tusentals nya webbsidor och blogginlägg som Google vill kategorisera och göra tillgängliga för oss alla på Internet.
Hela principen för sökmotoroptimering är att du bygger din webbplats efter en logik där innehållet är baserat på vad sökande i sökmotorer letar efter samt hur en sökmotor (exempelvis Google) fungerar.
Google är Sveriges största sökmotor med ca 95% av den svenska marknaden före andra som exempelvis Bing. YouTube är en annan stor sökmotor i Sverige men den bygger på en helt annan logik än än Googles sökmotor för webbplatser, även om det är samma ägare av båda sökmotorer.
I filmen nedan förklarar Matt Cutts, tidigare anställd hos Google hur logiken i sökmotorn fungerar. Även om filmen har några år på nacken så ger den ändå en liten inblick hur arbetet med insamling av data genomförs för att Google senare ska kunna utvärde olika webbplatser.
Varför ska en webbplats sökmotoroptimeras?
En hemsida behöver inte sökmotoroptimeras och många hemsidor på Internet är inte heller sökmotoroptimerade, eller till och med felaktigt sökmotoroptimerade.
Men väljer du sökmotoroptimering som en strategi så kan du attrahera många kvalitativa besökare av till er hemsida, helt gratis.
Om du väljer bort sökmotoroptimering måste du förlita dig på att marknadsföra din hemsida med många andra metoder, oftast är dessa kännedomsbyggande. Detta innebär att de som du når med din marknadsföring ska komma ihåg dig och din hemsida när de väl har behov av dina tjänster och då besöker din hemsida. Tyvärr är det extremt få som kommer ihåg varumärken som man har exponerats för och därför är också Google så lyckosamt, d.v.s. man söker när man själv har ett behov.
Företag som lyckosamt arbetar med sökmotoroptimering får en stor andel av sina besökare från sökmotorer som Google och även allt fler från Bing. Det är bra att ha en stor portion SEO-kunskap inom företaget, hinner ni inte arbeta med sökmotoroptimering själva så kan ni alltid anlita SEO-byråer eller SEO-konsulter för olika uppdrag.
Måste jag anlita en SEO-konsult?
Nej, du måste inte anlita någon expert för att lyckas med sökmotoroptimering. Du kan lära dig allt själv och mycket av kunskapen kan du hämta via Internet. Utmaningen är att sökmotorer som Google ändrar förutsättningarna ofta så det finns en risk att information på Internet kan vara inaktuellt så var uppmärksam på detta.
Detta gäller såklart även om du vill anlita en SEO-konsult. Det finns många personer som påstår sig kunna sökmotoroptimering och refererar till metodik som är flera år gammal så ska du anlita en expert så gäller det först att säkerställa att personen har färsk kunskap i ämnet.
Vad är SERP, är det samma som sökresultat?
Ja det är det, SERP är ett vanligt uttryck som står för Search Engine Result Page vilket på svenska är detsamma sökresultat.
Flertalet studier från USA visar att du får flest besökare till din hemsida från Google om du tar plats bland topp tre resultaten i sökresultaten.
Lyckas du nå förstaplaceringen brukar man attrahera 20-40% av de sökande till att klicka sig in till din hemsida visar olika studier från USA.
En studie av 1.153 stycken webbplatser visade olika klickfrekvenser på placeringarna om man sökte via mobiltelefen eller dator samt om sökorden innehöll ett varumärke eller ej.
Continuous scroll tar bort Google’s Sida 2
Under Oktober 2021 aviserade Google att de lanserar Continuous Scroll för mobilsökande i USA. Lanseringen är en utveckling där Google vill göra besöket mer intuitivt och användarvänligt.
Förändringen kommer att påverka SEO-arbetet på något vis men det är för tidigt att påvisa hur. Troligen kommer antal klick på olika resultat fördelas när det blir enklare att ta sig fram till placering 11 och följande.
En placering på 11:e plats kan vara bli mer värd i framtiden och inte som vi är vana vid idag, väldigt lite värd när det gäller att attrahera besökare.
Lär dig mer om Continuous Scroll här!
Google EAT – en syn som du också bör ha!
Google pratar öppet om E-A-T när det gäller vem som ska få topplaceringarna på Google. Det finns öppna dokument från Google som beskriver EAT detaljerat, och nyligen uppdaterades.
I korta drag handlar det om att du och din webbplats måste bevisa att ni förtjänar dessa ädla platser.
E-A-T lanserades 2018 och står för;
- Expertis
- Auktoritet
- Trovärdighet
Du som web creator (web redaktör, SEO-expert etc.) och innehållet på webbplatsen måste vara bra, och bättre än andras. Nu har du börjat bevisa att du är en expert.
Du, din webbplats (varumärke/namn) och ditt innehåll ska bli omtalat (omnämnt) på olika webbplatser och forum. Och ju mer relevanta och välkända personer eller webbplatser som skriver om er, dvs ju mer auktoritära de kan bli en fördel för dig. Omnämnande med en länk från deras webbplats till din ökar troligen din auktoritet.
När dina besökare tycker om ditt innehåll, när deras behov (sk User Intent) uppfylls av ditt innehåll och när de kommer tillbaka till din webbplats då indikerar de att ditt innehåll är trovärdigt. Och omnämnande av andra där de anger om de anser att ni är bra eller åliga, det indikerar om ni är trovärdiga (och experter).
Förstå mer om Google EAT (guide)!
Search Intent, kanske det viktigaste av allt!
Search Intent (sökintention) är ett begrepp som beskriver vad den sökande vill med sin sökning, vill den ha kunskap och tips, hitta en specifik plats, undersöka något inför ett köp eller köpa (beställa, handla etc.).
Om ditt innehåll inte motsvarar vad den sökande letar efter med sin sökning (de använder ett sökord eller en fras) så kommer din websida inte att få en topplacering på just den sökningen.
Idag är Google’s algoritmer så pass avancerade att det i princip är omöjligt att få topplaceringar på Google med innehåll på en websida som inte svarar på sökintentionen.
Allt du behöver veta om Search Intent!
Sökordsstrategi
Här kan du läsa om Sökordsstrategi och arbetet bakom för att utveckla den för din SEO eller Content Marketing.
Vad är en sökordsstrategi?
En sökordsstrategi är förenklat de sökord och sökfraser som du väljer att arbeta med och vill nå topplaceringar på. Du bestämmer själv vilka och hur många och främst beror detta på vilka som tilltalar dig och din verksamhet bäst, hur mycket tid eller pengar du kan investera i ditt arbete med sökoptimering. Innan du väljer dina sökfraser som ska ingå i din sökordsstrategi och sökordsanalys så gör du en del undersökningsarbete samt analyser för att få en bättre bild av hur svårt det kan vara att nå topp 3 på Google.
Ta fram en sökordsstrategi i 6 steg
Innan du börjar arbeta praktiskt med SEO så ska du utarbeta en sökordsstrategi vilket är en plan för vilka sökfraser du vill nå topplaceringar för på ex Google.se. Det är smart att lägga ett par timmar på detta arbetsmoment, det vinner du på i längden. Räkna med ett par timmar upp till kanske en heldag med att ta fram en sökordsstrategi.
1. Skapa en bruttolista av sökord och sökfraser
I sökordsanalysen så ska du identifiera sökfraser som du tror kan vara kvalitativa för dig, ex sökfraser som kan attrahera besökare som är mogna att bli s.k. leads (potentiella kunder) eller mogna för att beställa direkt online. I analysen ska du försöka förstå hur viktiga sökfraserna kan vara för din verksamhet samt förstå hur svår konkurrensen är innan du bestämmer dig för vilka sökfraser du ska jobba med samt hur dessa ska prioriteras i vitkighetsgrad och ur en tidsaspekt.
Börja med att investera ett par timmar på att undersöka vilka sökfraser som kan vara intressanta för din verksamhet, gör det utan att lägga någon större vikt på hur bra dessa kan vara för det ska du bedöma senare.
Det finns flera metoder för att identifiera sökfraser och här får du 7 tips:
- Fråga dina kunder vilka ord de använder när de ska beställa era tjänster på nätet
- Fråga kollegor vilka sökfraser de tror potentiella kunder använder i en sökmotor
- Studera konkurrenters hemsidor för att förstå vilka sökord de använder
- Fundera på vilka ord som kan vara synonymer med dina produkter och tjänster
- Addera köp-relaterade ord till dina sökfraser som du tror används som när man ska handla något via nätet.
- Här är några köp-relaterade ord: köpa, handla, beställ, online och via nätet. Lägg till dessa på dina sökfraser. Exempelvis så här: “köpa friggebod”, “blommor online”, “tårta via nätet”.
Addera städer till dina sökfraser som du trot används när man letar efter dina tjänster. Exempelvis Malmö, Luleå, Kalmar och Uppsala blir “friggebod Uppsala” och “blommor Luleå”.
Använd tjänster på nätet som kan ge förslag på olika sökfraser som inkluderar det ordet som du funderar på. Ett exempel på detta är t.ex. Ubersuggest.
2. Tag reda på sökvolymer
Nu när du har en lång lista av många olika sökord och sökfraser så bör du undersöka hur många sökningar som sker på exempelvis på Google varje månad. Det är otroligt intressant och vägledande att veta om dina sökord har ett tiotal, hundratal eller tusentals sökningar. Ofta är sökfraser med sökvolymer på flera tusental per månad en högre konkurrens att ta sig upp på topplaceringar, även om det inte alltid är så såklart.
Huvudkällan till datan över sökvolymer är så klart Google och de erbjuder dig att ta del av denna data inne i deras annonseringssystem Google Ads. För att få ta del av sökvolymerna så måste du annonsera hos Google Ads.
För dig som kund till RankTrail så hittar du sökvolymerna inne i din dashboard. Ange de sökord och sökfraser som du är nyfiken över så får du reda på antalet sökningar per månad på Google i det land (Google-domän ex Google.se) som du vill undersöka.
3. Gör konkurrentanalyser av sökfraserna
I ditt arbete med att ta fram en sökordsstrategi till din sökmotoroptimering så måste du försöka förstå hur enkelt eller svårt det är att ta sig upp topp 10 för alla sökfraser som du har samlat ihop. I detta moment behöver du göra ett par olika analyser, både för s.k. On-page och Off-page och detta kommer att ta en hel del tid beroende på hur många sökfraser du vill undersöka.
För varje sökfras så undersöker du de url:er som är placerade topp 3, d.v.s. 1:a, 2:a och på 3:e plats samt plats 10. Dels vill du veta vad som krävs för att komma in på sökresultatets första sidan samt vad som krävs för att ta sig in i toppen.
Börja med att försöka förstå hur starka sidorna som är placerade högst upp i sökresultaten är och gör grundliga analyser för att få en tydlig bild. Undersök hur starka landningssidorna är och deras domäner genom s.k. On-page och Off-pageanalyser.
I dina offpage- och länk-analyser så undersöker du dels hur bra de har för sökmotoroptimering genom att titta närmare på deras innehåll och om det är skrivet om ett eller flera närliggande ämnen (sökfraser). Undersök om de har HTTPS-säkrat sin webbplats, om den är snabb samt om den är mobilanpassad (responsiv).
I dina länk-analyserna får du djupare förståelse för hur många backlinks (länkar) de har till hela sin webbplats och landningssidan som ligger bra placerad i sökresultatet. Det är svårt att göra offpage-analyser utan något SEO-program och framförallt om du vill göra analyser för många sökfraser.
När du har gjort dina analyser så har du fått en djupare förståelse för vilka sökfraser som kan nås kortsiktigt samt vilka som kräver ett större tålamod och kommer att ta längre tid att nå.
4. Beräkna vilken ekonomisk potential sökfraserna har för din verksamhet
Det är superenkelt att beräkna er finansiella potential av att arbeta med sökmotoroptimering!
Börja med att samla alla sökfraser med sökvolymer i ett kalkylprogram ex Microsfot Excel. Det finns flertalet studier i USA som indikerar att ca 30-40% av de sökande klickar på den som är placerad på förstaplatsen (d.v.s. klickfrekvens), andraplatsen får ca 15% i klickfrekvens och tredjeplatsen ca 7% klickfrekvens.
Om du nu tar antalet sökande multiplicerat med klickfrekvensen så får du antalet potentiella besök till din webbplats:
SÖKVOLYM (st) X KLICKFREKVENS (%) = BESÖK TILL DIN WEBBPLATS (st)
I nästa steg så beräknar du konverteringspotentialen, ex till leads (potentiell kund) eller till försäljning. Ta din generella konverteringsgrad och gör olika scenarier med den. Om ni saknar konverteringsgrad så är den för ehandel (försälning) ca 3% i Sverige och med leadgenerering rimligt 1%, gör sedan scenarier för uppnådda resultat av din konverteringsgrad:
- Scenarie försiktig: 25% x 3% x antal besök = antal konverteringar
- Scenarie rimlig: 50% x 3% x antal besök = antal konverteringar
- Scenarie möjlig: 100% x 3% x antal besök = antal konverteringar
Om du gör detta i Excel så kan du även införa värde för försäljning och då få vad olika sökfraser kan vara värde i pengar (kronor och ören).
5. Bedöm och bestäm dina resurser för sökmotoroptimering
Nu när du har en större förståelse för konkurrensen av varje sökfras och grupp av sökfraser och ser vilken ekonomisk potential det finns så kan du enklare besluta om hur mycket resurser ni ska investera i sökmotoroptimering. Frågeställningar som du bör fundera kring är följande:
- Har vi tillräcklig med kunskap om sökmotoroptimering?
- Hur mycket tid per dag/vecka/månad kan vi arbeta med analys av våra resultat?
- Hur mycket tid kan vi lägga på att producera innehåll till vår webbplats?
- Hur mycket tid kan vi lägga på att skaffa backlinks?
- Vilka finansiella resurser har vi att investera i SEO?
När du bedömt och tagit beslut om ovanstående så går det lättare att välja ut vilka sökfraser som ska ingå i din strategi för sökmotoroptimering.
6. Välj ut vilka sökfraser du vill arbeta med
Nu när du har en hel del insikter om för dig attraktiva sökfraser och vet vilken kunskap ni har i er organisation, hur mycket tid ni kan investera samt vilka finansiella resurser som ni vill lägga på sökmotoroptimering så kan ni enklare välja ut era sökfraser som ni vill arbeta med både kortsiktigt och långsiktigt.
Teknisk SEO
Teknisk SEO handlar i stora drag om att om att göra webbplatsen säker, snabb, stabil och användarvänlig.
Teknisk SEO
Även om Google fokuserar mer på externa faktorer än någonsin som exempelvis backlinks och användarnas beteende så kommer tekniken alltid att vara viktig och det är Google tydlig med som exempelvis din webbplats hastighet och att den ska vara mobilanpassad.

Brutna länkar
Se till att länkarna som finns på din webbplats fungerar så att Google kan följa dessa när de spindlar dina sidor. Om du har länkar på din webbplats som inte fungerar, s.k. brutna länkar som leder till sidor som saknas (s.k. 404 felsidor) så kan detta påverka din sökmotoroptimering negativt. Du bör kontinuerligt scanna din webbplats för att identifiera om där finns brutna länkar och det kan du göra med bla program som exempelvis BrokenLinkcheck.com eller om du kör WordPress så kan du installera tillägget BrokenLinkCheck.
Tänk på att länkar som kommer från andra hemsidor ligger kvar även om du tar bort en sida. En besökare som klickar på en länk (på en blogg) och kommer till en sida som visar sig vara borttagen kommer till en 404-sida. Försök att alltid ha rutiner kring vad du ska göra när du tar bort en sida.
Ompekningar – Redirects
När du arbetar med att se över dina brutna länkar och vill att besökaren ska komma till en annan sida. Detta kan behövas när du till exempel har bestämt dig för att stänga ner en del, ett avsnitt, en produkt eller en kategorisida på din webbplats. Dels för att kunden inte ska landa på en sida som inte existerar längre men även för att sidan har ett värde.
Om du tidigare har lagt en del pengar på marknadsföringskampanjer, drivit trafik och fått länkar från andra hemsidor så vill du inte stänga ner den målsidan. Men om det ändå blir så att den måste tas ner så är det en fördel om du pekar om den urlen till en annan sida.
Beroende på hur teknisk du är så kan du skapa ompekningar på olika sätt. Resultatet blir det samma, och baksidan är i princip samma dock så ser det ut på lite olika sätt.
Antingen så gör du ompekningarna på server-nivå, där du hostar din hemsida. Eller så finns det enkla verktyg/plugins till exempelvis WordPress.
De två vanligaste ompekningstyperna är följande; 301- och 302-redirect. 301:an är en ”Moved permanently” och 302:an är en ”Moved Temporarily”.
301 Redirect
Ur SEO synpunkt bör du alltid använda 301:an när du skapar ompekninger (redirects) på din hemsida.
En redirect 301 är en permanent flytt av innehållet från en url till en ny url (och ibland kan det även vara en ny domän).
301:an tar en besökare vidare till en korrekt websida men informerar även Google om vilken som är den nya och aktuella websidan.
Läs mer om 301 Redirect!
404-sida
Sidor kan tas bort, produkter kan utgå ur ett sortiment och därför är det viktigt att ha en informativ 404-sida. En sida som besökare landar på när de har försökt komma till en sida som har utgått. Det finns en rad kreativa och roliga exempel på hur man kan bygga 404-sidor och på så sätt skicka en kund som hamnat fel på din hemsida till andra delar på din webbplats.
Genom att ha en sida där du ”Ber om ursäkt för att innehållet inte finns längre” och ber besökaren att inte lämna utan erbjuder till exempel liknande innehåll, produkter, filmer eller artiklar så minskar du risken att besökaren lämnar för gott.
HTTPS
Google har varit riktigt tydlig med att de prioriterar webbplatser med den säkra versionen av HTTP, d.v.s. HTTPS. Se till att din webbplats har denna säkerhet eftersom redan nu syns de negativa effekterna i sökresultaten vid avsaknaden.
Hastighet
Din webbplats bör laddas fort, gärna under 3 sekunder. Google har vid flertalet tillfällen påpekat att de prioriterar webbplatser som är snabba eftersom de kan i sin statistik se effekten av besökare till webbplatser som är långsamma och hur besökarna avvisar dessa.
Mobilanpassad webbplats
Även när det gäller att ha en mobilvänlig webbplats så har Google varit ritkigt tydliga och sagt att de prioriterar dessa före de som saknar en webbplats som kan läsas enkelt via en smartphone. Effektivast är att göra din webbplats responsiv, d.v.s. att den anpassar sig efter skärmens storlek som besökaren använder.
Struktur på dina landningssidor
När du ska skapa landningssidor för dina sökfraser så finns det flera teorier och strategier hur dessa ska struktureras i hierarki på din webbplats för bästa sökmotoroptimering. En klassisk SEO-struktur är SEO-silos medan en ny strategier har vuxit fram under 2017 som kallas Pillar Pages.
Kanonisering (rel canonical)
Vad är kanonisering?
Kanonisering (även kallad ”rel canonical”) är en kod som läggs in i källkoden på hemsidan och respektive landningssidor. Koden är ingenting som syns för besökarna, det är bara något som syns i din källkod. Man kan säga att kanoniseringskoden pratar med Google och berättar vilken URL Google ska titta på när det handlar om innehållet på den sida besökaren går till. Se kanoniseringskoden som ett hjälpmedel för att undvika att Google ser din sida som dubbelt innehåll (duplicate content).
Bilden nedan beskriver lite enkelt hur det funkar. Där i detta fallet Womens’, Kids’ och Discounted Bicycles har angivet sin kanoniserings-URL till huvudsidan för Bicycles.
Content SEO
Content SEO handlar om att ha relevant innehåll på din webbplats som attraherar de besökare som du vill ha så att du kan uppnå dina mål.
Innehållet ska även kunna tolkas av Google så att de kan indexera det för rätt söktermer.
Vad är On-Page SEO?
On-Page SEO är arbetet med att sökmotoroptimera din webbplats och omfattar många olika delar, allt från teknisk-SEO till innehållet (Content SEO).
När det gäller Content SEO så berörs det arbetet av många olika aspekter som exempelvis huvudrubrik, ingress, brödtext, underrubriker, bilder, videos, punktlistor, citat, interna länkar, UX, navigering och mycket mer.
Vid Content SEO så ska du skapa olika websidor för olika syften och behov som en besökare kan och innehållet ska gärna efterfrågas (även på Google).
För den som letar efter kunskap och söker på Google så kan du skapa innehåll som riktar sig till just dessa och använda söktermer i syfte av att vilja lära sig mer.
För en produktsida i din webshop så ska denna gärna sökmotoroptimeras för sökningar som görs på Google med intentionen att handla just den produkten.
Evergreen Content
Evergreen Content kan bli ditt starkaste innehåll när det gäller att attrahera besökare från Google över en lång tid. Begreppet Evergreen Content inom Sökmotoroptimering innebär att du skapar innehåll som är aktuellt över en lång tid. Det kan vara innehåll som besvarar frågor hur man producerar något, hittar till en speciell plats, hur man ska träna, varför man ska genomföra en specifik sak och mycket annat.
Hela idén med Evergreen Content är att identifiera sökfrågor där svaret är lika aktuellt idag som om ett år, om två år och över en lång tid. På så vis blir din insats av att skapa innehåll mycket mer värd och det kan ge dig en återbäring som är bättre än att skapa innehåll för olika och kortvariga trender.
Om du söker på Google eller YouTube efter att knyta slips så kommer du att hitta innehåll som är många år gammalt men det är fortfarande aktuellt och relevant.
Att mixa Evergreen Content i din strategi är oftast ett mycket lyckat drag.
Här kan du lära dig mer om Evergreen Content
Sidstruktur på din webbplats
När du ska strukturera din webbplats (och även webshop) så ska du dels tänka på det ur ett användarperspektiv men även relaterat till Google.
När du ska skapa olika websidor på din webbplats, exempelvis sidor för dina tjänster och produkter (exempelvis varugrupper och produktssidor) men även landningssidor för kunskapstips och blogginlägg så bör du ha tagit fram en Sökordsstrategi.
En klassisk SEO-struktur är sk ämnessilos där du skapar websidor inom ett ämne som ligger samlade under en URL-struktur och/eller även är länkade samman med interna länkar.
Dina olika websidor ska ha ett primärt sökord/sökfras men även innehålla relaterade ord och synonymer.
Syftet med att bygga ämnessilos och dedikera ett huvudsökord/fras till en websida är att förtydliga för både besökarna och Google. På detta vis blir det enklare att förstå vad varje websida handlar om och att de är besläktade inom ett visst ämne.
Interna länkar
En intern länk är helt enkelt en länk som går från en sida på din webbplats till en annan sida fortfarande inom din webbplats. Interna länkar är vanligast i din meny för att hjälpa besökaren att hitta rätt. Även Google använder dina interna länkar för att hitta de olika sidorna på din webbplats och indexera dessa, d.v.s. analysera dom och ev ta med dom i sina sökresultat under olika sökfraser.
Om du har flera interna länkar till sidor som du har sökmotoroptimerat så underlättar du för besökaren och Google att hitta dessa. Genom interna länkar så pekar du samtidigt ut vissa sidor som mer viktiga än andra.
De vanligaste interna länkarna på din webbplats är:
- Menyn, navigering genom länkar i din meny till olika sidor på din webbplats.
- Textlänk i footern längs ned på din sida för att underlätta navigeringen.
- Breadcrumbs som underlättar navigeringen.
- Textlänk i brödtext.
- Grafiska element ex bild som är länkad till annan sida inom din webbplats.
Vad är Meta data?
Meta data är text som finns för varje enskild sida på din webbplats och syfter med denna text är att visa vad sidan handlar om för sökmotorer som exempelvisi Google. Meta datan är synlig i sökresultaten på Google och dessa ska få den sökande att vilja klicka på just din Meta data för att komma till din webbplats. Se till att du har Meta data på alla dina sidor och på de sidor som du har sökmotoroptimerat, se då till att Meta datan är bättre än konkurrenterna i sökresultatet.
Meta title
Meta titeln är den klickbara rubriken som du ser i Googles sökresultat och denna skriver du själv. Du bör nämna sökordet i meta titeln och en del hävdar att den ska stå först men det viktiga är att den i sin helhet blir bra och lockar den sökande att klicka på just din meta title.
Meta description även kallad meta-beskrivning
Meta description även kallas meta beskrivning på svenska är den brödtext som syns direkt under meta title i sökresultatet. Du bestämmer även här själv vad som stå där. Använd gärna sökfraser som din landningssida handlar om i texten och beskriv lockande vad innehållet på din landningssida handlar om. Sedan månadsskiftet November/December 2017 har utrymmet för antal tecken i sökresultatet utökats och du kan numera har upp emot 320 tecken, detta bör du utnyttja.
URL
URL är sidans adress och en del av domänen. Man kan endast ha en version av en url och varje sida på din webbplats får en unik. URL:en syns oftast i sökresultat på Google om du söker via desktop (dator) medan den oftare döljs när man söker via smartphone (mobiltelefon). Google har under 2017 påtalat att url:en är mindre viktig numera och ditt fokus inte bör ligga på att ändra den om den inte följer gängse SEO-resonemang, d.v.s. att ditt sökord bör nämnas med i url:en.
Även om URL:en är mindre viktig för SEO så ska man komma ihåg att många besökare använder sig utav den för att navigera på hemsidan. Om man söker efter ett visst ämne på Google och trillar in på ett blogginlägg. Vill man sedan hitta fler inlägg/artiklar om samma ämne kan man med hjälp av URL:en hitta tillbaka.
Man bör sträva efter att hålla URL:erna snygga och rena – så gott det går.Snygga URL:er är lättare att utläsa vilket underlättar vid exempelvis delning i sociala medier och så vidare. Det ser proffsigare ut.
Bounce rate
Vad är bounce rate?
En bounce rate, även kallad avvisning eller avvisningsfrevkens är en session (besök) på en landningssida på din webbplats där Google Analytics ser att personen endast gått in på en sida utan att ha gått vidare och inte heller utfört någon ytterligare på sidan och där efter inte utlöst några andra begäranden till Google Analytics under samma session.
Vad är en bra bounce rate?
Det är svårt att svara på vad en bra bounce rate är för det handlar mycket om vilken typ av sida du jobbar på. Men om man generaliserar det så skulle över 60% vara högt – men det beror väldigt mycket på vilken typ av sida det är.
Så man kan tänka såhär:
Utbildande eller kunskapssida
Är det en sida som är utbildande eller kunskapsida så vill du ju att kunden skall stanna längre och vilja klicka vidare, så om en sådan sida har mer än 50-60% bounce rate så kan det vara indikationer på att innehållet är antingen för tunt, dåligt eller att meta-beskrivning och meta-titel säger något annat än vad besökaren förväntade sig.
Kontaktsida
En kontaktsida brukar ha lite högre bounce rate i och med besökaren ofta går in på er kontaktsida för att hitta ert telefonnummer och sedan stänger browsern eller går tillbaka till Google. Så en sådan sida är OK att ha högre bounce rate.
Offpage SEO
Offpage SEO är ett begrepp som omfattar andras beteende och värderingar utanför er webbplats men som kan härledas till ert varumärke och era Web Creators.
Vad är Off-Page SEO?
Off-page SEO är ett begrepp inom sökmotoroptimering som är relaterat till strategier som bland annat omfattar brand mentions och backlinks.
Med Off-Page SEO så förenklat vill Google tolka data från användarna som kan ses som någon form av betyg på hur bra ditt innehåll på din landingssida och webbplats är. Om ditt innehåll är bra så kommer besökarna att berätta om detta på olika vis.
Vad är backlinks?
En backlink är en länk från en extern webbplats till din webbplats. Länken kan vara inbäddad i text, ex ett klickbart ord eller en bild är klickbar. När man klickar på texten eller bilden så kommer besökaren till din webbplats och till en specifik sida, vilken sida som besökaren kommer till bestäms i länken (backlink).
Google har under många är lärt sig att förstå vilka backlinks som är skapade helt objektivt av andra än av ägaren till dem webbplats som vill ha backlinks. Backlinks är en av de viktigaste signalerna i Googles algoritm och den bedömer många olika varianter som exempelvis ämnet på landningssidan där backlink kommer från, om det är ett relaterat ämne till din landningssida så innebär det ofta att Google bedömer detta som mer positivt än om det inte skulle vara ett relaterat ämne.
Läs mer om Backlinks och få gratis länkstrategier till din sökmotoroptimering!

Enligt en större studie genomförd av Backlinko så har de domäner som ligger i toppen på Google fler hänvisande domäner i jämförelse med de som ligger sämre placerade.
Vad är Brand Mentions?
Brand mentions är när någon nämner ditt varumärke på Internet, exempelvis i Sociala Medier som Facebook eller Twitter. Det finns inga direkta bevis eller uttalande från Google att detta är en del i deras algoritm men det finns flera indikationer på att det har en inverkan. Neil Patel är en av de SEO-experter som påstår att brand mentions har en inverkan.
LÄR DIG MER OM SEO
MALMÖ
Södra Förstadsgatan 23A
211 43 MALMÖ
STOCKHOLM
KONTAKT